Vesti | Rockwell Automation distributor | ControlTech

PRILAGOĐENA AUTONOMNA VOZILA ROBOSHERPA (AGV)

ServisControl s.r.o. je češka kompanija koja nudi sveobuhvatne usluge fokusirane na oblast industrijske automatizacije. Kompanija posluje na evropskom tržištu od 2007. godine, a delatnosti obuhvataju popravke uređaja, prodaju rezervnih delova, isporuku transportnih sistema, namenskih specijalnih mašina i rešenja po sistemu „ključ u ruke“. Takođe nudi rekonstrukciju mašina, razvoj softverskih aplikacija i rekonstrukciju mašina i linija prema važećem zakonodavstvu i standardima.

 

robosherpa

 

Celokupno iskustvo koje je kompanija stekla tokom 15 godina u industrijskoj automatizaciji ogledalo se u razvoju prilagođenih autonomnih vozila (AGV) zasnovanih na projektima. Kompanija je počela da se intenzivno fokusira na ovaj razvoj 2019. godine, a danas su RoboSherpa vozila uspešno implementirana za prve kupce. Za 2022. godinu, naša prognoza je proizvodnja desetina autonomnih vozila.

Najnovija tehnologija, njen razvoj i testiranje se dešavaju istovremeno sa proizvodnjom prilagođenih AGV-ova, a zatim se ove tehnologije koriste i integrišu u autonomna vozila, bilo da se radi o različitim tipovima šasije, upravljanja, mogućnosti podizanja, varijabilnosti opterećenja ili kombinacije nekoliko navigacionih sistema, koji se mogu menjati po potrebi.

  

Prilagođena autonomna vozila RoboSherpa

„Želimo da svoja vozila prilagodimo proizvodnom okruženju i uslovima naših kupaca tako da ne moraju da prilagođavaju uslove i prostor našim vozilima,“ kaže direktor ServisControla.

 

Naša kompanija konstantno radi na razvoju i implementaciji novih trendova i komponenti dok testira nove pogonske sisteme za standardno i omnidirekciono kretanje. Ova autonomna vozila su jedinstvena, jer se uglavnom fokusiramo na aplikacije u proizvodnom okruženju. Tu možemo da iskoristimo sva stečena iskustva iz širokog spektra projekata automatizacije i robotike. Proizvodni pogoni se često razlikuju i zahtevaju specifično rukovanje proizvodom između linija od strane operatera. Za sam transport koriste različite vrste paleta, kutija, kanti ili kolica. Upravo u tom trenutku se koriste naša autonomna vozila, koja nude alternativu rukovanju proizvodima u okviru proizvodnih pogona kao i potpuno jedinstvene tehnologije, kao što je omnidirekciono kretanje, koje obezbeđuje snabdevanje proizvoda u veoma skučenim prostorima, što dovodi do vremena, prostora i uštede troškova. Ovo je razvoj od početka do kraja, svaki deo projekta je rađen po meri, prema željama i zahtevima naručioca, a sve sa prosečnim povratom ulaganja u roku od 1,5 godine.

 

  

Standardna AGV platforma

 robosherpa2

 

 

Portfolio autonomnih vođenih vozila koji smo kreirali je dizajniran da ispuni velike zahteve različitih industrija s obzirom na najviše bezbednosne zahteve i mogućnost servisiranja. Standardizovano rešenje je pripremljeno da se lako nadogradi na osnovu tehnologije korisnika, prostora, frekvencije kretanja zaposlenih i drugih tehnika rukovanja. Konstantno radimo na unapređenju i razvoju, tako da se rado bavimo nestandardnim rešenjima i nudimo aplikaciju tačno onako kako to zahtevaju lokalni uslovi. Osnovnu ponudu modularnih autonomnih vozila daju pre svega mogućnosti minimalnih i maksimalnih dimenzija, tip šasije, način navigacije i potreban nivo bezbednosti.

 

 

STANDARD AND OMNIDIRECTIONAL AGV
ParameterValue min/max
Lenght 1200 mm 2000 mm
Width 1100 mm 1100 mm
Height 215 mm > 215 mm
Load Capacity 500 kg 1000 kg
Tractive Force 500 kg 1000 kg
Speed Max 1,2 m/s

 AGV small

 

 

NAVIGACIJSKA TEHNOLOGIJA

1

U našim AGV-ovima uvek koristimo najprikladnije metode tehnologije navigacije, zasnovane na potrebama projekta. Postoje prostori i uslovi u kojima magnetna traka još uvek ima svoje mesto, posebno za pomeranje delova između mašina. Ali za transport delova od mašine do skladišta u potpunosti koristimo SLAM navigaciju, koja koristi LIDAR ili kameru za samolociranje i navigaciju. Takođe možemo koristiti kombinaciju različitih tipova navigacije za aplikacije koje zahtevaju takvu posebnu integraciju.

 

ADVANTAGES OF INDIVIDUAL NAVIGATION
Magnetic tapeSLAM
Suitable for tight valleys and places Capable to avoid obstacles
Lower overal cost Easy map/layout updates
Accurate positioning (± 1 mm) Change of final destination
Reliable guidance Automatical localization
Easy installation without infrastructure changes Without additional installation at customer site

 

EFIKASNO BEŽIČNO PUNJENJE

2

Obezbeđivanje nesmetanog rada autonomnih vozila omogućava nam način efikasnog punjenja. Da bi se obezbedila najveća moguća efikasnost korišćenja LiFePo4 baterije i njeno najmanje habanje, sva naša autonomna vozila opremljena su bežičnim punjenjem, čija efikasnost prelazi 90%. Sistem za punjenje je inteligentan i prati količinu struje punjenja i konačni napon baterije. Informacije o potrošnji i punjenju se takođe prosleđuju PLC-u. Kada se baterija napuni do navedenog kapaciteta, punjač se automatski isključuje.

 

 

LIFEPO4 SOPSTVENE BATERIJE

3Da bismo mogli da ponudimo AGV u različitim veličinama, čak i na veoma niskim platformama, počeli smo da proizvodimo sopstvene baterije. Sada smo u mogućnosti da ponudimo LiFePo4 baterije ne samo za naša vozila, već i za vaše aplikacije. U ponudi imamo baterije od 24 V i 48 V kapaciteta 40, 60 i 80 Ah sa minimalnim brojem od 4000 ciklusa.

 

 

DODIRNA PANEL I MULTIFUNKCIONALNA DUGME

3Svaki od naših AGV-a podrazumevano ima TFT panel od najmanje 4.3in za prikaz detaljnijih informacija o trenutnom statusu vozila. Sadrži set kontrola za orijentaciju u meniju panela i samog vozila. Prikazuje alarmne poruke, status baterije i dozvoljava podešavanje nekih parametara. Panel je takođe proširen za 5 multifunkcionalnih tastera i njihov položaj i funkcija se mogu podesiti po potrebi.

 

 Dotykovy panel multifunkcni tlacitka

 

MASTER

4MASTER je suštinski deo sistema autonomnog vozila. On daje naređenja AGV-u i vozila obaveštavaju o svom stanju. Sistem je prilagođen za kontrolu voznog parka od do 10 vozila istovremeno. To je takođe glavna centrala za povezivanje sa vašom tehnologijom, superiornim sistemima, daljinskim vezama i nadzorom. Sama MASTER konfiguracija može da varira u zavisnosti od zahteva okruženja, tehnologije, nadzora i daljinskog upravljanja sa vizuelizacijom. Sve je prilagođeno i dizajnirano prema potrebama i zahtevima kupca.

 

 

INDUSTRIJSKE KOMPONENTE

5

Autonomna vozila su izgrađena na standardnim industrijskim komponentama, koje obezbeđuju dostupnost i punu kompatibilnost dela dugi niz godina. Trudimo se da za pojedinačne modele koristimo identične delove i na taj način obezbedimo sve rezervne delove u našem magacinu sa mogućom isporukom u roku od 24 sata. Većina integrisanih komponenti koje obezbeđuju AGV kontrolu kretanja, bezbednost i logiku su napravljene od Rockwell Automation, kompanije koja se smatra među vrhunskim liderima u oblasti industrijske automatizacije.

 

 

Prilagođeni dodaci za svaku aplikaciju

 

Specijalizacija za jednonamenske mašine i transportne sisteme obezbedila nam je veliko iskustvo, koje smo sada u mogućnosti da dalje implementiramo u sve AGV modele i na taj način ponudimo sveobuhvatna rešenja za različite industrije. Dizajniramo sve varijante AGV proširenja na osnovu vaših zahteva, bilo da se radi o transportnom sistemu, robotu ili specijalnom sistemu.

 

Zakaznicka nadstavba

 

 

SPECIJALNI SISTEMI KAO JEDINSTVENA SUPERSTRUKTURA AGV

6

Specijalni sistemi nadogradnje prilagođeni su atipičnim zahtevima transporta i rukovanja. To mogu biti sistemi stezaljki u kombinaciji sa mehaničkim navođenjem, kontrolisanim linearnim pomeranjima ili druga oprema dizajnirana po meri, koja je montirana na glavnu platformu autonomnog vozila.

 

 

INDUSTRIJSKI I KOLABORATIVNI ROBOT U VEZI SA AGV

10

Primena industrijskih robota u AGV otvara dodatne mogućnosti koje odgovaraju zahtevima današnje Industrije 4.0. Industrijski roboti koje integrišemo u naše AGV mogu da rade sa više radnih stanica i obavljaju različite operacije. Autonomno vozilo prepoznaje pojedinačne stanice i prosleđuje informacije robotu, koji izvršava traženi program u standardnom ili kolaborativnom režimu. Za datu aplikaciju biramo adekvatnog robota koji će biti integrisan u odgovarajući tip AGV-a sa svim uobičajenim funkcijama.

 

  • Visoka fleksibilnost u uslovima proizvodnje i rukovanju proizvodima
  • Izvršavanje funkcija rukovaoca mašinom
  • Vizuelni pregled proizvoda i izvođenje operacija

 

PALETNI TRANSPORTERI KAO DEO AUTONOMNIH VOZILA

6Na primer, niska visina platforme omogućava da se paletni transporter integriše za direktno povezivanje i rukovanje paletama sa transporterima. U slučaju različitih visina transportera, pogodna je ugradnja paletne stanice sa potrebnim podizanjem i nosivošću do 1000 kg.

 

  • Transport paleta dimenzija 1200 x 800 mm do 1200 x 1000 mm
  • Niži početni troškovi u odnosu na obične palete AGV
  • Omnidirekciona sa osom rotacije u sredini vozila

 

 

Safety

 

12

Naša autonomna vozila pružaju povećanu bezbednost, koristeći ne samo laserske skenere, već i integrisane bezbednosne senzore u branike, a neki modeli imaju i sonare koji detektuju druge prepreke u njihovoj blizini. Za naše AGV je CE sertifikat sigurnost, ali oni takođe poseduju TUV sertifikat.

Glavna funkcija dok AGV radi u automatskom autonomnom režimu je praćenje okoline, a posebno pravca očekivane destinacije. Ovo je osigurano laserskim sigurnosnim skenerima instaliranim za svaki prilagođeni model u skladu sa trenutnim okruženjem i automatski se prebacuje prema stvarnoj lokaciji AGV-a. Podešene su dve zone upozorenja i jedna zona bezbednosti za zaustavljanje AGV-a. Vozila su opremljena sa dva ili četiri takva sigurnosna skenera, u zavisnosti od vrste primene, kako bi se što više eliminisala mogućnost mrtvih uglova. Skeneri su ocenjeni u bezbednosnoj kategoriji SIL 2-SIL CL2 / PL d-Cat.3.

Branici vozila sprečavaju bilo kakve povrede, oštećenje imovine ili dalje sudare. To su mehanički branici direktno povezani sa sigurnosnim krugovima i povezani sa sigurnosnim procesorom, koji obezbeđuje zaustavljanje autonomnog vozila sa garantovanim vremenskim kašnjenjima. Ovi branici dopunjuju zaustavljanje u nuždi, koje obavlja istu funkciju. Kontrolu ispravnih i pouzdanih funkcija zaustavljanja upotpunjuje sistem kontrole brzine, koji je mehanički povezan sa pogonima točkova i takođe povezan sa sigurnosnim kolom procesora.

Modularnost kamiona omogućava jednostavno dodavanje sigurnosnih lasera, njihovu brzu zamenu ili uklanjanje, na primer zbog promene delova koji se transportuju. Vozila imaju i integrisanu zvučnu i svetlosnu signalizaciju koja odgovara trenutnom stanju AGV-a.

RGB LED svetlosna traka koja se nalazi na uglovima AGV-a se koristi za signalizaciju različitih AGV režima. Svetli ili treperi da bi označio trenutni status AGV-a. Svaki režim ima dodeljen prioritet tako da je moguće vizuelno prepoznati status vozila u svakoj mogućoj situaciji

Podrazumevano, zvučna signalizacija je takođe dodeljena različitim režimima i dinamički se menja za svaki AGV status. Pojedinačna zvučna obaveštenja u MP3 formatu mogu se unapred izabrati za svakog korisnika prema njegovim sopstvenim preferencama.

 

 

Dodatne usluge i druge dodatne opcije za agv daljinski nadzor

 

REMOTE MONITORING

14

Deo celog projekta je bezbedno i pouzdano praćenje, koje podržava kontinuirani rad autonomnih vozila. Ovo praćenje 24/7 omogućava nam predviđanje kvarova, upravljanje uslugama i brzo rešavanje problema u realnom vremenu u neočekivanim uslovima. Strukturu arhitekture podataka između operativne tehnologije i informacione tehnologije možete videti na slici ispod.

Nudimo uslugu daljinskog nadzora kako bismo imali sveobuhvatan i kompleksan pregled naših autonomnih vozila, njihovog stanja, grešaka, radnih sati i stanja baterija. Ove informacije mogu predvideti planirano ili hitno održavanje i tehničku podršku.

Ova usluga će kupcu olakšati održavanje, jer znamo za kvarove u realnom vremenu, možemo ih rešiti pre nego što utičemo na proizvodnju, možemo predvideti potencijalne kvarove na osnovu raspoloživih vrednosti i planirati efikasno preventivno održavanje. Kupac dobija ekskluzivnu podršku za preventivno održavanje i trenutni kontakt sa proizvođačem u slučaju problema.

Zahvaljujući činjenici da MASTER uključuje groov EPIC od Opto 22, imamo priliku da obezbedimo prenos podataka do našeg centra za praćenje koristeći MQTT Broker. Ovo je pouzdan i bezbedan prenos podataka sa vaše operativne tehnologije (OT) preko groov EPIC uređaja, koji obezbeđuje pristup mreži, kontrolu, nadgledanje i bezbednost sistema. Informaciona tehnologija (IT) obezbeđuje samo podatke sa uređaja kojima je dozvoljeno da objavljuju podatke, koji su povezani sa nezavisnim, odvojenim groov EPIC mrežnim interfejsom, koji u potpunosti segmentira i izoluje operativnu tehnologiju (OT). Jedan klijent je publisher, a drugi subscriber. Komunikacija podataka se odvija samo od OT do MQTT BROKER-a i to je jedino mesto koje komunicira van mreže. Poruke se filtriraju i šalju pretplatnicima. Sigurnost komunikacije se rešava šifrovanjem TLS/SSL poruka, koje koristi sertifikate za potvrdu identiteta.

 

 robosherpa8

 

 

STUDIJA IZVODLJIVOSTI

14

Zahvaljujući iskustvu i znanju stečenom na globalnom AGV tržištu i trenutnim trendovima, sada smo u mogućnosti da procenimo upotrebu autonomnih vozila u celom lancu snabdevanja. Za svaki projekat moguće je zatražiti nezavisnu studiju izvodljivosti, koja će vam pružiti potpunu analizu procesa, rizika, proizvodnog okruženja i ukazati na planirane rute, infrastrukturu i otkriti projektne prepreke koje je potrebno ukloniti kako bi se postiglo željeni cilj. Studija će vam omogućiti da procenite neophodne troškove, koristi, rizike, vremenski okvir i druge primarne elemente za implementaciju pre nego što projekat počne.

 

VIZUALIZACIJA

14

Vizuelizacija je još jedna prilika da povećate pregled trenutne lokacije i statusa vaših AGV-ova. Omogućava vam da redovno pravite rezervne kopije svih izveštaja o statusu i proveravate punjenje i pražnjenje baterije, broj pređenih kilometara ili napredak trenutnog programa u realnom vremenu. Štaviše, vizuelizacija nudi mnogo drugih alata koji će vam pomoći u samom nadgledanju i mogućim predviđanjima održavanja. Daljinsko upravljanje i nekoliko nivoa pristupa su takođe opcija. Kompletnoj vizualizaciji se može pristupiti sa daljine ne samo na računaru, već i na telefonu ili tabletu u minimiziranom prikazu, zahvaljujući integrisanom Groov sistemu. Ovaj sistem nam takođe omogućava da ponudimo dobro uređen i jeftin ANDON sistem za prikaz velikih razmera.

 

SERVICE AS A SERVICE

14

SaaS – u ovom slučaju to nije poznata skraćenica Softvare as a Service, već Service as a Service. Autonomna vozila iz ServisControl-a se isporučuju uz servisni ugovor, koji garantuje kupcu redovno održavanje tokom garantnog roka, uključujući automatska obaveštenja za naručivanje usluge. Ovo će obezbediti nesmetan rad vozila tokom garantnog roka i važenje garancije tokom celog njenog trajanja.

Servisni ugovor se automatski produžava i u postgarantnom roku, tako da kupac ni nakon godina rada ne gubi ništa od servisne podrške i nesmetanog rada autonomnih vozila. Ukoliko kupac želi da se odrekne ove pogodnosti, dovoljno je da raskine ugovor ili da ga ne produži nakon isteka garantnog roka.

Za vreme trajanja ugovora o servisu i garantnog roka, kupac vrši i naručuje redovne preglede i servis, koji odgovaraju učestalosti i obimu, kako je navedeno u uputstvu i servisnom ugovoru. Za najduži mogući radni vek i najkraće vreme zastoja, od suštinskog je značaja da se od početka ulažu napori u vezi sa servisiranjem kako bi se osiguralo da kupci cene našu podršku u korišćenju i upravljanju ovim sofisticiranim vozilom i njegovom opremom. Ugovor o servisu to garantuje za ceo period rada AGV-a. Prednost ugovora o usluzi je garantovano vreme u kojem će neočekivani nedostaci biti otklonjeni, kao što su redovne provere prostorija ili daljinsko povezivanje za onlajn uslugu.

Tokom održavanja AGV-a, pregledavaju se svi kontrolni i sigurnosni elementi, električni priključci, baterije, mehanički priključci i drugo. Daljinsko nadgledanje vam pruža sva najnovija ažuriranja softvera i daljinsko upravljanje i inspekcije celog AGV-a. Servis je oduvek bio glavni oslonac naše kompanije, zbog čega smo u potpunosti implementirali ovu uslugu 24/7 koristeći ugovor o uslugama.

Svi AGV-ovi imaju QR kod postavljen na šasiju, koji vam omogućava da vidite priručnik i tehničke parametre. Omogućava vam da unesete zahtev za servis ili rezervni deo i popunite evidenciju održavanja i periodičnih pregleda.

 

POSLOVNA STRATEGIJA

PLAĆANJE JE IZVRŠENO KADA VAŠE AUTONOMNO VOZILO POSTANE FUNKCIONALNO NA OSNOVU VAŠIH DEFINISANIH ZAHTEVA

14

Naša kompanija ceni kupce i one koji su zainteresovani za naša autonomna vozila i shvataju da su AGV sofisticirani i tehnički zahtevni uređaji sa odgovarajućom cenom. Činimo sve da naši kupci budu zadovoljni ne samo sa tehničke i servisne tačke gledišta, već i sa stanovišta uslova i finansijskih uslova pod kojima isporučujemo njihova vozila. Iz tog razloga se trudimo da kompleksnošću finansiranja izađemo u susret zahtevima naših kupaca.

Na osnovu studije izvodljivosti ukoliko je situacija sa kojom se susrećemo veći stepen neizvesnosti za traženo rešenje, nudimo kupcu mogućnost plaćanja nakon isporuke AGV-a, operativnog u okviru tehnologije proizvodnje kupca i prihvatanja za traženu primenu.

Koordiniramo i dogovaramo sve aktivnosti i termine kako bismo zadovoljili kupce koji će nam se redovno javljati i sa nama uživati u strasti prema autonomnim vozilima. Ukoliko ne želite da se brinete o vozilu i potrošite jednokratno visoku originalnu cenu, nudimo mogućnost iznajmljivanja vozila na 3-5 godina, tokom kojih garantujemo njegovu funkcionalnost i pružamo kompletnu uslugu za ceo najam razdoblje.