Vesti | Rockwell Automation distributor | ControlTech

Pitanja zaštite jednosmernih opterećenja u električnim razvodnim tablama

 

1694 ECP PLC

Nazivne snage za uređaje i logička kola u električnim centralama se vremenom sve više pomeraju na bezbedniji nivo napona od 24 VDC. Ovaj trend, koji je prvobitno započet u Evropi zahvaljujući većem naponu u elektrodistributivnom sistemu, povezan je sa masovnom primenom savremenih komutiranih izvora napona. Prekidački izvori napajanja, koji su u centralama prilično brzo eliminisali svoje prethodnike - linearne izvore napajanja, danas su prirodni deo skoro svih električnih centrala.

Prekidački izvori napajanja obično su opremljeni zaštitnom funkcijom koja sprečava njegovo preopterećenje sa naknadnim pregrevanjem i samouništenjem. Međutim, ova zaštitna funkcija, koja čini prekidačko napajanje de facto neuništivim na uobičajen način, istovremeno povećava zahteve za osiguranjem zaštite izlaznih kola od kratkih spojeva i preopterećenja.

Standardni način da se obezbedi ova zaštita je ubacivanje osigurača ili prekidača, koji, međutim, zahtevaju protok dovoljno prekomerne električne struje reda nekoliko puta veće od osnovne (nazivne) struje da bi pravilno funkcionisali. Ovde, nažalost, upotrebljeni osigurači i prekidači dolaze u sukob sa prekidačkim izvorima napajanja i njihovom zaštitom od preopterećenja. U slučaju kvara na sekundarnoj strani izvora, prekidač ili osigurač za brzo i bezbedno isključivanje pogođenog kola zahteva veliku struju kvara, koja, međutim, iz plemenitih razloga (sopstvena zaštita izvora od samog sebe). -uništenje), uključeni izvor nije voljan da obezbedi. U takvim slučajevima, zaštita kola od 24 VDC je vrlo često delimično ili potpuno nefunkcionalna (prekidač ili osigurač se isključuje posle veoma dugog vremena ili se uopšte ne aktivira).

1694 ECP IOLink

Još jedan razlog za problematičnu zaštitu kola od 24 VDC je česta upotreba neodgovarajućih žica ili njihovih nominalnih poprečnih preseka. U slučaju čvrsto dimenzionisanih poprečnih preseka provodnika, koji su dovoljni za tok nazivne struje, ali koji su i poddimenzionisani u pogledu protoka struja kvara, na izlaznom vodu dolazi do nepoželjnih padova napona, koji u kombinaciji sa uobičajeni osigurači ili prekidači, opet mogu dovesti do povećanja vremena odziva ili potpuno nefunkcionalne zaštite.

Pouzdanu zaštitu DC upravljačkih kola mogu da obezbede samo specijalni uređaji, čija je zaštitna funkcija rezervisana samo za ova problematična jednosmerna opterećenja sa stanovišta zaštite.

ECP (electronic circuit protection) sistem kompanije Rockwell Automation sa oznakom 1694 je već druga generacija elektronske zaštite namenjene za povezivanje u kola jednosmerne struje. Ovaj modularni sistem se sastoji od nekoliko delova - napajanja, zaštite i distribucije. Moduli napajanja služe za povezivanje i distribuciju napajanja na naknadne module zaštite i distribucije, pri čemu je maksimalno strujno opterećenje 40 A i maksimalni broj priključenih zaštitnih modula nije ograničen. Modul za napajanje može biti opremljen i integrisanim pomoćnim kontaktom za daljinsko signaliziranje statusa zaštitnih modula.

Vrhunsko rešenje sa stanovišta daljinske komunikacije je varijanta modula za napajanje sa IO-Link komunikacionim interfejsom. Kada se integriše u okruženje Logix 5000, ova specijalnost može pružiti mnoge dodatne korisne informacije:

  • praćenje trenutnih vrednosti napona i struja u svim granama
  • praćenje trenutne vrednosti ulaznog napona
  • statističko vrednovanje minimalnih, maksimalnih i prosečnih vrednosti
  • daljinsko isključivanje, uključivanje i resetovanje pojedinačnih modula / kanaladaljinsko podešavanje parametara modula, upozorenje u slučaju lokalne intervencije u podešavanjima
  • daljinska dijagnostika stanja zaštitnih modula uključujući i modul za napajanje
  • brojač, razlog poslednjeg okidanja uključujući poslednju vrednost struje usled kvara

 

Ostali moduli koji se kaskadno spajaju na modul napajanja su zaštitni moduli. Oni su dostupni u jednokanalnom ili dvokanalnom dizajnu sa fiksnim ili podesivim vrednostima nominalne struje. Svaki zaštitni modul sadrži višebojne LED indikatore, koji služe i kao dugme za ručno aktiviranje, deaktiviranje i resetovanje odgovarajućeg kanala. Zahvaljujući ovoj vizuelnoj LED indikaciji, zaštitni moduli pružaju detaljne informacije o statusu svakog kanala:

  • kontinuirano zeleno: rad bez grešaka, stanje napajanja i komunikacije OK
  • zelena isprekidana: rad bez grešaka, status napajanja OK, nema komunikacije
  • zeleno/narandžasto povremeno: dostignuta granica upozorenja o trenutnom opterećenju (iznad 90% nominalne struje)
  • narandžasto svetlo: nevažeći podaci o konfiguraciji, detekcija preopterećenja ili kratkog spoja
  • narandžasta isprekidana: nevažeći podaci o konfiguraciji, nema komunikacije
  • crvena puna: kanal isključen zbog kratkog spoja ili preopterećenja
  • nema indikacije: ručno isključen kanal, nema napajanja

 

U aplikacijama za američko tržište, varijante zaštitnih modula u dizajnu CL2 naći će svoju primenu. Oni omogućavaju napajanje izlaznih opterećenja sa zahtevom za nivo snage prema standardu NEC klase 2. Ovo rešenje je veoma povoljno i u nekim slučajevima jedino moguće, ako iz bilo kog razloga nije moguće koristiti prekidačku snagu snabdevanje, koje zbog sopstvenog dizajna već ispunjava zahteve standarda NEC klase 2.

Poslednja podgrupa iz linije proizvoda 1694 su distributivni moduli. Oni su opcioni i služe za redistribuciju signala visokog nivoa na veći broj signala nižeg nivoa. Maksimalno strujno opterećenje je 20 A i njihov maksimalni broj opet nije ograničen. Razvodni moduli takođe omogućavaju, u okviru jednog sistema zaštite, pogodnu podelu pojedinih delova na nezaštićene (npr. za kritična opterećenja van centrale) i zaštićene za sve ostale uređaje u razvodnoj tabli. 

 

Više informacija o sistemu 1694

 

 

 

Temperatura okoline je važan faktor u dizajnu sistema 1694, preuzmite kalkulator da biste podesili nazivne struje modula prema zagrevanju u ormaru (mora biti omogućeno da bi se otvorio popup prozor).

 

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. za dalja pitanja i specifikacije.