Vesti | Rockwell Automation distributor | ControlTech

Micro800™ od istorije do sadašnjosti

Prošlo je više od deset godina od uvođenja najniže proizvodne linije Micro800TM upravljačkih sistema, a za to vreme njen put je obeležen značajnim pomacima. U ovom članku ćete videti putovanje ove serije malih PLC-a od početka, sadašnjosti, do budućeg pravca.

Kontrolni sistemi serije Micro800TM su dizajnirani da kontrolišu pojedinačne mašine, manje proizvodne linije, kućnu automatizaciju, ukratko, gde god nema potrebe za sofisticiranijom višom PLC serijom koja ispunjava veće zahteve u pogledu bezbednosti (Safety), napredne komunikacije između uređaja trećih strana, ili na primer mogućnost redundantnog rešenja. Na kraju krajeva, to su stvari za koje proizvodi iz ove linije nikada nisu bili dizajnirani. Rockwell Automation deli kontrolne sisteme u dve glavne grane. Prvi od njih, nazvan LogixTM, uključuje višu CompactLogixTM i ControlLogixTM serije. Obe ove linije proizvoda su konfigurisane i programirane veoma slično u softveru Studio5000®. Druga, posebna grana je grupa Connected ComponentsTM, koja uključuje Micro800TM. Za ovu granu razvijen je poseban Connected Components Workbench® softver, koji je sada već dostupan u verziji 21, a pored samih kontrolnih sistema, postoji mogućnost konfigurisanja PowerFlexTM frekventnih pretvarača, KinetixTM servo pogona, Guardmaster® sigurnosnih releja i na kraju, ali ne i najmanje važno, PanelViewTM 800 operaterski paneli to jest, sve što je potrebno za stvaranje jedne funkcionalne jedinice sastavljene od jeftinijih komponenti za manje zahtevne aplikacije. I to je upravo ono o čemu se bavi filozofija Connected ComponentsTM.

 

micro800 history1

 

Stvaranje porodice proizvoda često se povezuje sa akvizicijom kompanije ICS Triplex® i njenog razvojnog okruženja ISaGRAF® već 2007. godine. Na osnovu ovog razvojnog okruženja i standarda IEC 61131 razvijen je softver Connected Components Workbench® i sa njim prvi proizvodi nadolazećih sistema upravljanja. Rockwell Automation stoji iza razvoja porodice proizvoda Micro800TM. O kvalitetu uređaja govori i činjenica da su 2023. godine Micro850® i Micro870® proizvodi serije 2080-Lx0E nagrađeni u kategorijama Control Systems i Programmable Automation Controllers.

 

micro800 history2

 

Proizvodi Micro810® i Micro830® prvi put su predstavljeni sredinom 2011. Nešto kasnije predstavljen je i Micro850®, koji se izdvajao iz linije zahvaljujući mogućnosti konfigurisanja i komunikacije putem Ethernet-a - do tada je jedina opcija bila konfigurisanje i programirajte preko USB kabla povezanog sa računarima sa instaliranim softverom Connected Components Workbench®. Godine 2013. u portfolio je dodat i Micro820®, koji je kombinovao prednosti EtherNet/IP komunikacije, ali je generalno bio kompaktniji i jeftiniji od Micro850®. Poslednji koji je predstavljen 2017. bio je Micro870®, koji je poslednji deo slagalice – imao je najviše I/O, uključivao je sve iz nižih rangova, ali je bio brži i imao je više memorije.

Svakako vredi podsetiti da je Micro830® već u kategoriji Active Mature i da se može naručiti samo do kraja ove godine. Razlog za prestanak proizvodnje je pre svega odsustvo Ethernet porta, koji se danas smatra osnovnim i standardnim vidom komunikacije, bilo da koristimo EtherNet/IP ili ModbusTCP.

Trenutno, još uvek postoje značajne promene u razvoju i sveukupnoj inovaciji Micro800TM uređaja, posebno Micro850® i Micro870® modeli sada podržavaju, na primer, komunikaciju preko EtherNet/IP klase 1, što im omogućava da komuniciraju sa perifernim uređajima na osnovu I/O poruka , odnosno daleko brži i pouzdaniji nego u slučaju eksplicitne razmene poruka sa EtherNet/IP klase 3. Micro870® sada omogućava komunikaciju na DNP3 protokolu, a DF1 komunikacione opcije su takođe proširene. Najnovija inovacija je mogućnost naručivanja Micro870®, koji podržava DNP3, u verziji sa konformnim premazom, čime se postiže povećana otpornost u vidu bolje površinske obrade, pogodna za npr. postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Čak i sa ovim dodatnim vrednostima, novi modeli Micro850® i Micro870® i dalje koštaju iste kao prethodne generacije kontrolera.

I kako će linija proizvoda Micro800TM izgledati u budućnosti? Rockwell Automation je nedavno objavio pismo u kojem se obavezuje da će proizvoditi najmanji PLC najmanje narednih 8 godina. Na primer, proizvod PLC-2TM, koji je na tržištu predstavljen 1979. godine, proizvodio se do 2002. godine, ništa drugačije neće biti ni sa serijama CompactLogixTM i ControlLogixTM, koje bi trebalo da ostanu na tržištu najmanje 40 godina. Ukratko, nepisano pravilo u industrijskoj automatizaciji je da se proizvodi i u potpunosti podržava proizvod u smislu softvera i hardvera najmanje 20 godina nakon njegovog lansiranja. Predstavljen 2011. godine, Micro800TM će biti sa nama najmanje do 2031. godine, a ko zna, možda i duže.

 

micro800 history3

Odkazy: